Juoksuvuosi 2017

Kulunut vuosi on tuonut mun elämääni juoksun ihan uudella tavalla. Juoksua on tullut harrastettua enemmän ja vähemmän säännöllisesti jo vuosia, mutta vuonna 2017 tekemisessä on ollut olemassa melkein ensimmäistä kertaa ikinä punainen lanka suurimman osan aikaa. Mennyt vuosi on onnistumisineen tuonut myös lisää itseluottamusta tekemiseen ja uskoa siihen, että mä pystyn taatusti vieläkin isompiin juttuihin jos vain haluan. Halusin vetää tämän juoksuvuoden pakettiin ja keräilin jokaiselta kuukaudelta muutamia juttuja siitä, mitä juoksemisen saralla on tapahtunut.

Tammikuu
Tammikuussa kilometrejä kertyi yhteensä: 38.4km

Juoksin jonkin verran edeltävän syksyn aikana, mutta olin kipeänä pitkän aikaa ennen vuodenvaihdetta. Vuoden vaihtuessa olin jo ilmoittautunut Paavo Nurmelle puolikkaalle mieheni kanssa. Tiesin, että keväällä on juostava, jotta tuon matkan jaksaisin kunnialla taittaa mahdollisessa helteessä. Tässä kohtaa mitään suuria suunnitelmia vuodelle ei kuitenkaan vielä ollut.

tammikuu eka juoksu
Vuoden ensimmäisen lenkin, 8km, juoksin 2.1.2017.

Helmikuu
Helmikuussa kilometrejä kertyi yhteensä: 43.1km

Helmikuussa juoksut jatkuivat. Kuun puolivälin jälkeen Niina, joka oli käynyt syksystä asti mun toiminnallisissa ulkotreeneissä, pyysi mua hänen kanssaan lenkille. Seuraavana päivänä käytiin sitten juoksemassa yhdessä ensimmäinen yhteinen lenkki. Pitkäksi tuota lenkkiä ei voi sanoa, mutta tuossa kohtaa se tuntui kyllä siltä. Instaan olen kirjoittanut ajatuksia lenkistä seuraavasti:

”Ihana Niina pyysi eilen lenkille. Tavoitteena vähän pidempi ja hidas lenkki. Tänään aamulla, kun kurkkasin tuuliseen vesisateeseen, totesin mielessäni, että yksin ei todellakaan olisi tullut lähdettyä: ei juoksemaan, eikä näin pitkää lenkkiä. Kannattaa aina sopia kaverin kanssa treffit niin ei ole tekosyitä. 😉 Hei, mä jaksoin! Tästä se alkaa taas – juoksuaika. ”

helmi yhteinen lenkki

Helmikuussa käytiin myös perheen kesken Rukalla lomalla vajaan viikon verran. Tuo reissu toi pienen tauon juoksemiseen, mutta hiihdin ensimmäistä kertaa noin 24 vuoteen. Reissun innoittamana ostin kotiin palatessa myös omat sukset. Samalla ostosreissulla mukaan tarttui myös ensimmäiset maastonappulat, jotka kuitenkin kesällä myin eteenpäin, koska ne olivat liian kapeaa lestiä mulle.

helmi hiihtohelmi tossut

Maaliskuu
Maaliskuussa kilometrejä kertyi yhteensä: 70.1km

Maaliskuussa aloitin juoksukoulun Finnish Marathon Runnersilla. Nyt vuoden vaihtuessa täytyy sanoa, että se on ollut kyllä yksi parhaimmista päätöksistäni ikinä. Juoksukoulu toi säännöllisyyttä juoksemiseen oman ohjelman myötä ja kerran viikossa on ollut kiva käydä muiden kanssa yhteislenkillä.

Maaliskuussa uskaltauduin myös ensimmäistä kertaa pidemmälle polkujuoksulenkille. Liekö tämän lenkin ansiota viimeistään, että se oli menoa. Polkujuoksu oli tullut jäädäkseen.

maalis luontopolku

maalis avanto
Maaliskuussa nautittiin vielä lenkkien päälle avantouinnista.

Huhtikuu
Huhtikuussa kilometrejä kertyi yhteensä: 119.3km

Huhtikuussa jatkui juoksukoulu ja pääsin juoksemiseen yhä enemmän sisään. Tässä kohtaa 2h alitus puolikkaalla tuntui kovin utopistiselta ajatukselta, koska pelkästään 15min puolikkaan tavoitevauhtia juokseminen sai verenmaun suuhun ja naisen epätoivon valtaan. Onneksi nuokin lenkit helpottuivat kerta kerralta.

 

huhtikuu 2
Toisaalta taas muistan tuskailleeni PK-lenkkien kanssa ja kirosin varmasti joka lenkin jälkeen sitä miten vaikeaa hitaasti juokseminen on. Uusi juoksuohjelma kuitenkin tsemppasi eteenpäin. Onneksi pitkät lenkit tehtiin usein yhdessä Niinan kanssa.

Huhtikuussa panostin myös uusiin lenkkareihin. Juoksukoulussa sanottiin, että olisi hyvä olla ainakin kahdet eri lenkkarit. Ostin siis Asicsen Fluxit pitkille lenkeille, niiden paremman vaimennuksen vuoksi. Niken Pegasukset taas lähtivät matkaan sillä ajatuksella, että keveytensä puolesta ne toimivat paremmin nopeammilla ja lyhyemmillä lenkeillä. Näistä kauniista ajatuksista huolimatta juoksin myöhemmin syksyllä sekä Tallinnan puolikkaan että ensimmäisen maratonini Pegasuksilla.

huhti kengät

Toukokuu
Toukokuussa kilometrejä kertyi yhteensä: 149.2km

Toukokuun juoksut aloitin jo lyhyellä pitkiksellä vappuaattona. Vauhti ei huimannut, eikä huimaa vieläkään PK-lenkeillä, mutta ihailtavan sitkeästi olen painanut menemään.Vapun päivänä taas tein vetoja, joita tulikin kuukauden aikana tehtyä eniten siihen mennessä. 

touko eka

Toukokuussa juoksua tuntui tulevan paljon ja juoksu maistui. Ilmat alkoivat lämpenemään ja oli kiva kun pääsi juoksemaan jo t-paidassa. Äitienpäivän aamuna käytiin tekemässä mäkivetoja Hirvensalossa ja vannoin, että mäkivedot tulevat ohjelmaan. No eipä tulleetkaan, vaan tuo kerta jäi siksi kuuluisaksi ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Tulevana vuonna tuohon on tultava muutos, koska vuoden tärkein tavoite todellakin tuota tunkkaamista vaatii.

touko äitienpäivä

touko pitkis 2
”Loistava viikonlopun aloitus parhaassa seurassa. Tämän vuoden pisin lenkki sekä ajallisesti että kilometreinä mitattuna. Ja mikä parasta, keskisyke hienosti rajojen sisäpuolella. Hiljaa juokseminen on kannattanut.”
touko pitkis 3
Juomarepun kanssa juomisen harjoittelua toukokuun lopussa.
touko juoksukoulu
Intervallitreeniä juoksukoulussa.

Kesäkuu
Kesäkuussa kilometrejä kertyi yhteensä: 84.7km

Kesäkuun alussa muhun iski joku juoksuähky. Ei vaan hetkeen huvittanut lainkaan. Sitten pidettiin taukoa melkein kaksi viikkoa ja taas mentiin – lähinnä poluilla, mikä nyt ei tietysti ollut parasta valmistautumista Paavon puolikasta ajatellen.

kesä yhdessä

touko pitkis polku
Polkuilua oman miehen kanssa ja valmistautumista Paavolle.
touko juoksukoulu littoinen
Kesäkuussa painettiin vielä juoksukoulun kanssa muun muassa puhdistettu Littoisten järvi ympäri.
kesä sattmark
Kesäkuussa käytiin myös tutustumassa Sattmarkin poluilla Paraisila.

Heinäkuu
Heinäkuussa kilometrejä kertyi yhteensä: 158.7km (paras kuukausi koko vuotena!)

Heinäkuu alkoi vuoden ensimmäisellä juoksutapahtumalla eli Paavon puolikkaalla. Vaikka vuoden tavoitteena oli alittaa 2h puolikkaalla, niin täältä en sitä lähtenyt hakemaan, koska aiemmista vuosista olin jo oppinut, että silloin on taatusti hellepäivä. Ja niin oli nytkin tosi kuuma, vaikka ei sentään niin kuuma kuin edeltävänä vuonna.

Alkumatka mentiin miehen kanssa kaksin, mutta sitten jatkoin matkaa yksin. Tänä vuonna näin päin. Yritin pitää suhteellisen tasaista tahtia päällä ja join hulluna jokaisella pisteellä välttääkseni samanlaisen seinän kuin edeltävänä vuonna. Maaliin tulin nettoajassa 2.08.47. Olin aikaan täysin tyytyväinen harjoitteluun ja ilmaan nähden.

heinä paavo

Paavon jälkeen aloin pohtimaan syksyä. Tallinnan puolikas pyöri tässä kohtaa mielessä ja mietin, että onko järkeä lähteä sinne juoksemaan vai olisiko helpompaa pysyä kotimaan rajojen sisäpuolella. Lisäksi ostin uudet maastonappulat ja totesin niiden istuvan paremmin kuin edeltäjänsä.

Heinäkuussa juoksin myös paljon saaristossa veneilyreissun aikana. Maissa ollessa kolusin polkuja Niinan ja mieheni kanssa vuorotellen.

heinä veneilyheinä öröheinä eka paavon jälkeen

Veneellä eräänsä sateisena päivänä innostuin tekemään myös unelmakarttaa. Tuolloin päätin, että haluan juosta kokonaisen maratonin. Siinä kohtaa en vain vielä tiennyt, että milloin.

20171008_095956

Elokuu
Elokuussa kilometrejä kertyi yhteensä: 134.3km

Elokuun alkupuolella juoksukoulu alkoi taas uudestaan. Puolessa välissä kuuta juostiin Cooperin testi. Yhtä naista saattoi jäädä ihan vähän harmittamaan 11m uupuminen, jolloin tulos olisi ollut erinomainen…

elo cooper.png

Heti kuun vaihteessa sairastin myös oksennustaudin, joka hieman horjutti uskoa tulevaa PNM Trailia ajatellen. Ehdin kuitenkin parantua juuri ennen tuota juoksutapahtumaa ja selvisin ensimmäisestä  polkujuoksutapahtumastani mielestäni ihan kunnialla. Sen lisäksi, että juoksin pisimmän matkani poluilla ikinä, juoksin myös pisimmän matkani ikinä. 🙂

PolarFlow_20170805_172455

PNM Trailin jälkeen treenit jatkuivat ja tavoitteeksi asetettiin maraton lokakuussa Kaarinan syysmaratonilla. Elokuussa jouduin kuitenkin pitämään myös taukoa juoksusta, koska vanha tuttavani huimaus tuli taas kuvioihin.

elo maraharjoitus
Elokuussa Kaarinan syysmaratonin yhteislenkillä 21k.

elo pitkis 2

Syyskuu
Syyskuussa kilometrejä kertyi yhteensä: 98.4km

Syyskuun alussa jouduin taas pitämään taukoa noin viikon verran, koska huimaus tuli takaisin, vaikka sen luulin jo menneen menojaan. Onnekseni pääsin kuitenkin osallistumaan 10.9.2017 Tallinnassa puolikkaalle. Valmistautuminen ei tuohon tapahtumaan ollut ihan ensiluokkaa (edeltävänä päivänä herkuttelua, kävelyä reippaasti, saunomista ja uintia…), mutta hyvin jaksoin silti. Tavoiteaika ei täyttynyt täälläkään, mutta jaksaako sitä nyt narista muutamasta sekunnista. Syytetään viimeistä ylämäkeä. 😉 Lopullinen nettoaika oli 2:00:57. Ensimmäinen kymppi taittui aikaan 56:26.

21616325_10210310235377075_7991127497909230791_n

21430619_10210310234137044_6608152226565422869_n
Noin 1.5km ennen maalia.

Puolikkaan jälkeen juoksut jatkuivat normaalisti omien lenkkien ja juoksukoulun lenkkien puitteissa.

syys metsälenkki

Lokakuu
Lokakuussa kilometrejä kertyi yhteensä: 120.6km

Lokuun alussa tankkailtiin maratonia varten ja jännitettiin sitä kovasti. Tavoitteena oli päästä maaliin alta 5h juoksemalla tasainen suoritus maltillisella vauhdilla. Siinä onnistuttiin kyllä Niinan kanssa hyvin ja maalissa oltiin 4.44.40. Reissu oli mukava ja yllättävän helppo siihen nähden mihin olin henkisesti valmistautunut. Ihan heti en kuitenkaan laittanut uutta ilmoa sisään seuraavalle. 😉

IMG-20171007-WA0040

Maran jälkeen treenit jatkuivat pienen tauon jälkeen hissukseen lyhyen lyhyillä lenkeillä. Kantapäät kipuilivat muutaman viikon, mutta tokenivat pienellä levolla. Elvytin myös saliharrastuksen pitkän tauon jälkeen.

loka2loka1

loka pyöräostos
Lokuun alussa ostin itselleni maastopyörän, jonka kanssa korvailin muutamia juoksutreenejä maran jäkeen.

Marraskuu
Marraskuussa kilometrejä kertyi yhteensä: 130.5km

Marraskuussa sain uuden juoksuohjelman, jonka avulla lähdettiin valmistautumaan kohti Nuts Karhunkierrosta toukokuussa 2018. Tavoitteena on tuolloin jaksaa juosta 53km pohjoisen polkuja. Osallistumismaksu on jo maksettu. Vielä pitäisi harjoitella. Tuo matka tulee olemaan (todennäköisesti) ensimmäinen ultramatkani ja vielä poluilla. Olenko muistanut mainita, että elän hulluista haasteista?

Kaiken kaikkiaan marraskuu meni todella hienosti juoksun suhteen ja virtaa riitti. Juoksun ohella jaksoin käydä salillakin kivasti.

marras sali

marras ekapitkä
Ensimmäinen vähän pidempi lenkki maran jälkeen.

marraspolku

Joulukuu
Joulukuussa kilometrejä kertyi yhteensä: 120.7km

Joulukuun juoksut aloitin hyvällä draivilla, mutta sitten itsenäisyyspäivän puolikkaan jälkeen iski jostain syystä väsymys. Väsymys ei varmastikaan johtunut juoksusta vaan henkilökohtaisista asioista, jotka sitten veivät mehut naisesta niin, että juoksukaan ei maittanut. Itseni tuntien, pidin taukoa hetken ja jatkoin sitten vasta kun lenkille lähtö ei tuntunut ihan kamalalta ajatukselta.

joulu masis

Loppu kuu onkin sitten menty taas täysillä. Varsinkin joululomalla on ollut ihana nauttia lenkeistä valoisaan aikaan. Polkuja on tallattu ja teitä kulutettu. Vuoden viimeinen 12.45km lenkki tehtiin yhdessä Niinan kanssa Liedon Parmaharjun poluilla.

joulu sarva
Joulukuussa uudet Sarvat ovat päässeet myös näyttämään mihin pystyvät. Parhaat kengät ikinä!

IMG_20171002_173838_148

Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen tähän vuoteen. Alkuvuodesta mulla ei ollut minkäänlaisia tavoitteita Paavo Nurmen puolikkaan lisäksi. Olen vain heittäytynyt täysillä mukaan tähän juoksutouhuun ja hurahtanut ilmeisesti pahemman kerran. Kiitos siitä kuuluu FMR:lle ja varsinkin meidän pienelle naisporukalle, joka melkein päivittäin kirjoittelee omassa WhatsApp- ryhmässään juoksujuttuja ja aika paljon ohikin! Kiitos naiset – olette motivoineet enemmän kuin uskottekaan. Ja erityiskiitos tietysti Niinalle, joka tupsahti mun elämääni ja jakaa tämän juoksuhulluuden mun kanssa tulevanakin vuonna.

Juoksusta on tullut arjen henkireikä. Juoksun avulla saan nollattua hyvin arjen kiireet ja mahdollisen työstressin. Aina ei välttämättä huvita lähteä lenkille, vaikka ohjelma sanoisi mitä tahansa, mutta koskaan ei ole ollut huono olo lenkin jälkeen, vaikka meno olisi ollut vähän tahmeaakin.

Tästä on hyvä jatkaa ensi vuodelle. Uusi juoksuohjelma on jo taas takataskussa (kiitos Janne) ja Nuts Karhunkierros häämöttää jo ihan oven takana! Ja kun tuo tapahtuma ei todellakaan ole ainut johon olen osallistumassa, vaan ilmoittautumisia on laitettu menemään pitkin poikin huhti-lokakuun välille. Niistä ja ensi vuoden tavoitteista ajattelin kirjoittaa oman postauksensa, koska tämäkin jo venyi megapitkäksi.

Vuoden saldo numeroina

Juostut (mitatut) kilometrit kokonaisuudessaan: 1056.4km
Juoksuharjoituksia: 129kpl (ka 8.2km)
Polkujuoksutapahtumat: 1
Muut juoksutapahtumat: 3
Uudet juoksukengät: 5
Kauniit maisemat, hienot kokemukset, hauskat hetket: ääretön määrä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s